MAGHÄLSANS GRUNDER

Hur tillståndet i mikrobiotan påverkar den allmänna hälsan

Gianfranco Grompone

Vår Chief Scientific Officer, Gianfranco Grompone, brukar säga att vi människor egentligen bara är mikrobiella ekosystem, fulla av mikroorganismer som lever i och på våra kroppar.

Han har såklart rätt. Den mänskliga kroppen är hem till många biljoner mikroorganismer, inklusive 38 biljoner bakterier. Sammantaget väger bakterierna i en kropp cirka 2 kg.

För inte så länge sedan trodde man att alla bakterier var dåliga och bara kunde orsaka infektioner och sjukdomar. Idag vet vi att de allra flesta bakterier antingen är helt ofarliga eller till och med bra för hälsan och att några av dem är absolut nödvändiga för vår överlevnad. Endast en handfull är potentiellt skadliga för människor.

Mikrobiota

Tillsammans utgör alla mikroorganismer i kroppen, inklusive bakterier, jäst, svampar, virus och parasiter, mikrobiotan. Detta ekosystem av mikroorganismer (dvs alla mikroorganismer som vanligtvis lever tillsammans i en given livsmiljö) och deras "aktivitetsteater" (dvs inte bara att de finns där, utan också hur de samexisterar och fungerar tillsammans) är det som kallas mikrobiom.

Ungefär 90-95% av dessa mikroorganismer finns i mag-tarmkanalen. Tarmfloran eller mikrobiotan består av biljoner bakterier som tillhör tusentals olika arter.

Tarmmikrobiotan hjälper till att:
● smälta maten och ta upp näringsämnen
● reglera, stödja och utbilda immunförsvaret
● bekämpa skadliga bakterier
● producera vitaminer och andra viktiga ämnen
● bryta ner gifter från droger eller andra källor

Tarmfloran kan till och med påverka hjärnan och därmed vårt humör.

BIOGAIA’S L. REUTERI

Forskning & Produkter

BioGaias probiotiska produkter med Limosiactobacillus reuteri tidigare känd som Lactobacillus reuteri är bland de mest vetenskapligt väldokumenterade probiotika i världen.

Varifrån kommer kroppens mikrobiota?

Spädbarn etablerar mikrobiotan i tarmen vid födseln och under de tre första levnadsåren. Bebisar är nästan helt sterila vid födseln, men omedelbart därefter börjar bakterier kolonisera munnen, huden, mag-tarmkanalen och alla andra delar av kroppen.

Den första och viktigaste faktorn som påverkar ett barns mikrobiota är hur det föds. Spädbarn som föds vaginalt får bakterier direkt från sina mödrar när de passerar genom födelsekanalen. Spädbarn som föds via kejsarsnitt plockar upp bakterier från sina mödrars hud och från sjukhusmiljön, och de tenderar att ha färre nyttiga bakterier totalt under de första viktiga dagarna och veckorna i livet.

Efter födseln är den andra stora faktorn som påverkar barnets mikrobiota hur det får mat, dvs genom amning, flaskmatning med bröstmjölk och/eller mjölkersättning. Ammade barn har ett överflöd av bifidobakterier som i sin tur konsumerar oligosackarider – speciella sockerarter som finns i bröstmjölk och som bara kan smältas med hjälp av bifidobakterier. Andra nyttiga bakterier som laktobaciller överförs från mor till barn under amningen.

Mängden och mångfalden av bakterier fortsätter att öka fram till ca tre års ålder. Efter tre års ålder är barnets mikrobiota mer stabil och liknar till stor del den mikrobakteriella sammansättningen hos en vuxen.

Hälsa börjar i magen

Vår Chief Scientific Officer Gianfranco brukar också säga att hälsa börjar i magen. Men vad betyder det?

Mag-tarmkanalen börjar faktiskt i munnen och sträcker sig hela vägen genom matstrupen till magen och tunn- och tjocktarmen. Den är nio meter lång och tack vare sina 800-900 veck skulle den täcka en halv tennisbana om man lade ut den platt. Det gör tarmen till den överlägset största kontaktytan din kropp har med omvärlden och förklarar vilken betydelse tarmen har för immunförsvaret. Det är också därför man brukar säga att 80% av immunförsvaret finns i magen.

En balanserad mikrobiota med tillräckligt med bra bakterier är viktig för ett välfungerande immunförsvar. Mikrobiotan har dubbla roller för kroppens immunförsvar. Dels fungerar tarmfloran som grindvakt genom att bidra till slembarriären som håller patogener ute och dels som personlig tränare för immunförsvaret genom att lära immunförsvarets T-celler att känna igen och förstöra skadliga enheter såsom dåliga bakterier och toxiner.

Probiotika

Säljes över hela världen

BioGaias produkter säljs i mer än 100 länder över hela världen genom ett stort nätverk av distributörer.

Vad innebär det att mikrobiotan är balanserad och vilka är effekterna av en obalanserad tarm?

I grunden är det viktigt att de goda bakterierna i tarmen är 20 gånger fler än de dåliga bakterierna. Då kan man säga att tarmen är balanserad. Om de dåliga bakterierna i tarmen ökar så att balansen blir närmare 10:1 istället för 20:1, kan matsmältningssystemet hamna i en obalans som kallas dysbios.

En obalanserad tarm kan leda till en lång rad problem. Allt från magproblem som diarré, förstoppning, uppblåsthet, tillfälliga magsmärtor och läckande tarm, till hudproblem, sömnsvårigheter, problem med det psykiska välbefinnandet och nedsatt motståndskraft mot infektioner. Dessutom tyder ny forskning på ett troligt samband mellan tarmhälsa och diabetes, fetma, och hjärt-kärlsjukdomar.

Vilka andra samband finns det mellan tarmen och resten av kroppen?

Det pågår mycket forskning om sambanden mellan maghälsa och allmänna hälsa. Några särskilt spännande forskningsområden är kring tarm-hjärnaxeln och tarm-hudaxeln.

Tarm-hjärnaxeln

Det låter kanske långsökt, men magen och hjärnan är nära sammankopplade och befinner sig i ständig dialog med varandra. Forskare benämner tarmen som den ”andra hjärnan”, eller det enteriska nervsystemet (ENS). De enteriska nervsystemet består av två tunna lager med mer än 100 miljoner nervceller längs hela slemhinnan i mag-tarmkanalen. Kopplingen mellan tarmen och hjärnan innebär att tillståndet i tarmmikrobiotan kan påverka saker som humör, mental hälsa, aptit, beteende och dygnsrytm.

Tarm-hudaxeln

Tarm-hudaxeln är den ständiga dialogen mellan tarmen och huden. Den nära kopplingen mellan tarmen och huden gör att tillståndet i tarmen kan ha en stor effekt på hudens tillstånd. Det är därför man kan titta till huden för att få en indikation kring hur det står till i magen. När huden inte ser ut eller känns så bra som det brukar, kan det vara ett tecken på att balansen i magen är dålig.

Hur påverkar livsstil tarmfloran?

Dramatiska förändringar i hur vi lever under de senaste 50 åren har satt sina spår i maghälsan. Ökad urbanisering och nya matvanor har resulterat i negativa förändringar av människors mikrobiota.

Saker som kan ha negativ effekt på mikrobiotan:

antibiotika dödar alla bakterier, inte bara de skadliga som orsakar sjukdomar

att duscha flera gånger om dagen, använda bakteriedödande tvål och tvättmedel och liknande utarmar till slut mikrobiotan

bebisar som föds med kejsarsnitt passerar inte genom födelsekanalen och utsätts därför inte för den önskvärda variationen av goda bakterier från sin mamma

snabbmat, processad mat, kaffe och alkohol. Det kan smaka gott, men tarmbakterier trivs inte med skräpmat, de behöver fibrer, färsk frukt och grönsaker

både stress och sömnbrist kan leda till förändringar i tarmbakteriernas sammansättning och minskad mikrobiell mångfald

medan träning är fördelaktigt för det allmänna välbefinnandet, tränar professionella idrottare ofta på en nivå som skadar deras mikrobiota och utsätter immunförsvaret för stress, vilket gör dem mer mottagliga för infektioner.

Man kan också påverka tarmhälsan i positiv riktning genom en hälsosam livsstil och goda vanor såsom att:

Äta en balanserad och varierad kost som innehåller mycket frukt och grönsaker
Sova ordentligt varje natt
Röra på sig varje dag, speciellt utomhus!
Begränsa stress och ta tid att andas, stretcha och träna mindfulness
Ta ett dagligt probiotiskt tillskott

Bra vs. dåliga bakterier

Bra bakterier

Bra bakterier finns i maten. Långt innan vi hade kylskåp och frysar använde man bakterier i fermentering för att förlänga hållbarheten på mat. Exempel på fermenterad mat är yoghurt, surkål och inlagda grönsaker. Lactobacillus acidophilus, Lactobacillus bulgaricus och Streptococcus thermophilus, är alla mjölksyrabakterier som används för fermentering.

Riktigt gottgörande bakterier kallas probiotika. Probiotika är levande bakterier som är bevisade att gynna hälsan genom att återställa bakteriebalansen i kroppen. De konsumeras vanligtvis som kosttillskott. Exempel på vanliga probiotiska stammar är Limosilactobacillus reuteri Protectis, Lactobacillus rhamnosus GG och Bifidobacterium animalis ssp. lactis BB-12.

Dåliga bakterier

En liten andel av alla bakterier på jorden är patogena, vilket betyder att de kan orsaka hälsoproblem och sjukdomar. Matförgiftning kan orsakas av E. coli och Salmonella, sepsis av S. aureus och S. pneumoniae kan ge lunginflammation.

Det är viktigt att komma ihåg att bakterier av samma art men av olika stammar kan bete sig helt olika. Vissa arter, som E. coli, har stammar som är extremt patogena, som EHEC och ETEC, som orsakar svår diarré. Samtidigt är vissa stammar av E. coli kommensala, vilket betyder att de är ofarliga för människor och de är en av de vanligaste bakterierna som finns i mag-tarmkanalen.

Våra återförsäljare