Fem enkla tips för att stödja immunförsvaret

Stötta immunförsvaret – 5 enkla tips som hjälper dig mota bort virus och infektioner

Den här tiden på året kan det kännas nästan omöjligt att undvika att dra på sig någon förkylning eller annan sjukdom. Men det finns faktiskt massor vi kan göra för att stötta immunförsvaret och hjälpa den att stå stark mot olika virus och bakterieinfektioner som gör oss krassliga.

1. Ät en varierad kost med massor av frukt, grönt och fullkorn

Forskning från hela världen visar att frukt och grönt är väldigt bra för tarmfloran. Många goda bakterier älskar fibrerna i frukt och grönt. Fibrerna i fullkorn har faktiskt en anti-inflammatorisk effekt, mycket tack vare påverkan på just tarmfloran. När fibrerna bryts ner av tarmfloran bildas bl.a. smörsyra som motverkar inflammation. Försök också att ha många olika färger på tallriken. Antioxidanterna, som är så värdefulla för immunförsvaret, sitter ofta i färgen på frukter och grönsaker. 

2. Rör på dig varje dag

Det finns många studier som visar att måttlig motion stärker immunförsvaret. Exempelvis kan måttlig motion öka mängden IgA-antikroppar på slemhinnorna. Slemhinnornas immunförsvar blir alltså starkare. Men alltför hård träning har faktiskt motsatt effekt. Älskar du att träna hårt, så se till att vila emellan passen så att immunförsvaret hinner återhämta sig.

3. Se till att få tillräckligt med sömn och återhämtning

Ibland kan det bästa hälsotipset vara att göra ingenting alls, bara slappa. Sömnen är också otroligt viktig. De flesta verkar behöva sova sju timmar per natt eller mer för att immunförsvaret ska jobba som bäst. Det kan också vara bra att avsätta tid till återhämtning under dagen. Vila, koppla av, testa andningsövningar, yoga eller bara lite frisk luft.

4. Försök att minimera stress

För mycket stress är inte bra. Det vet ju alla. Men vad ska man göra när vardagen kräver sitt? Kan bakteriefloran spela någon roll? Ja, tarmfloran har stor påverkan på nervsystemet. Redan tidigt i livet. Möss som föds i en steril miljö, vars mödrar saknar bakterieflora, har visat sig bli mer överaktiva än med möss som föds i en bakteriellt normal miljö. Vissa goda bakterier verkar kunna lugna nervsystemet och göra oss mindre stresskänsliga

Att lyssna på musik kan sänka nivån av stresshormonet kortisol. Till och med i samband med något så stressande som en operation har det visat sig fungera. Mest lugnande är musik man väljer själv. Att vara ute i naturen sänker också stressnivån. Kan man inte komma ut i skogen kan stressnivån faktiskt sjunka bara av att titta på naturen genom fönstret eller på en tavla. Ta några djupa andetag emellanåt, sjung och skratta. Det lugnar nervsystemet och kan minska stressen, vilket också är bra för tarmfloran.

5. Bygg och bibehåll en stark tarmflora

Visste du att 80% av immunförsvaret sitter i magen? Balans i magen mellan goda och onda bakterier är viktig för hur du mår. En hälsosam livsstil med nyttig kost, regelbunden motion och låga stressnivåer ger goda förutsättningar för att undvika att balansen i tarmfloran rubbas. 

Att vara ute i naturen och till exempel påta i jorden, och att ha närhet till djur ger också bättre artrikedom i tarmfloran. För att ta hand om tarmfloran lite extra kan man ta ett dagligt kosttillskott med probiotika som hjälper till att balansera tarmfloran.

BioGaia Protectis DropparBioGaia Protectis Droppar med D-vitaminBioGaia ProtectisBioGaia Protectis med D-vitaminBioGaia Gastrus

Maghälsa

Probiotika för magen

Köp direkt eller Prenumerera på dina favoritprodukter med direktleverans samt 20% rabatt och fri frakt

Köp Probiotika