Allt du vill veta om probiotika och immunförsvar

Visste du att 80% av immunförsvaret finns i magen? Stöd ditt skydd med probiotika

Visste du att 80% av immunförsvaret finns i magen? Genom sin storlek är magtarm-kanalen en av kroppens största kontaktytor med den yttre världen, så det är naturligt att en stor del av kroppens försvarssystem finns här. 

Hur hänger tarmfloran och immunförsvaret ihop?

Tarmfloran påverkar allt som händer i kroppen, direkt eller indirekt. Det gäller också immunförsvaret. Så mycket som 70–80 procent av immunförsvaret sitter faktiskt i tarmen! Om man tänker sig immunförsvaret som en stor orkester är tarmen dirigenten. Hur då? Jo, alla slemhinnor i kroppen hänger ihop och kommunicerar. Det som händer i tarmen kommer att påverka immunförsvaret i de övre luftvägarna, lungorna, urinblåsan, underlivet, jag faktiskt i hela kroppen. Hur kommer då tarmfloran in i bilden? 

Tarmfloran stimulerar och kommunicerar med immunförsvaret från födseln och livet igenom. Bakterierna håller i gång immunförsvaret så att det är alert och redo. Bakterierna kan dessutom bilda ämnen som stärker tarmslemhinnan och övriga kroppen. När bakterier stimulerar immunförsvaret minskar också risken för allergiska reaktioner. Tarmfloran kan alltså hjälpa immunförsvaret både att reagera och försvara kroppen mot sådant som kan vara skadligt, men också att inte reagera på ofarliga saker, som mat och pollen.

Bakterierna i tarmfloran är faktiskt också i sig ett av de viktigaste skydden mot skadliga bakterier. En frisk och stark tarmflora kan hindra andra, mindre välkomna, bakterier från att få fäste. Det är precis som i en trädgård. Ett av de bästa sätten att slippa ogräs är ju att fylla rabatten med de växter man vill ha, då får ogräset inte plats. Intressant är att om tarmfloran förbättras, så kan bakteriefloran i exempelvis de övre luftvägarna också förbättras. Allt hänger som sagt ihop. 

Kan jag påverka min tarmflora?

Bakterier och andra mikroorganismer påverkas väldigt mycket av miljön de befinner sig i och tillgången på mat. Alla bakterier har sin favoritmat. Ju mer varierad kost vi äter, desto fler olika bakteriearter kommer att trivas. Och ju mer artrik tarmfloran blir desto bättre för hälsan. 

Många goda bakterier älskar fibrer av olika slag. Om tallriken domineras av fullkorn, böner, grönsaker, frukt och bär är så kommer troligen din tarmflora med tiden också att domineras av bakterier som gillar den maten. Men hur mycket fibrer man klarar av är individuellt, så utgå från vad du själv mår bäst av.

Genom att äta en kost rik på goda bakterier gynnar vi våra egna goda bakterier. Människan har i alla tider fått i sig mjölksyrabakterier via mjölksyrad mat som yoghurt, kefir, surkål och kombucha. Tyvärr får de flesta i sig alldeles för lite goda bakterier idag. 

Matsmältningen kan också påverka tarmfloran, genom att påverka hur mycket mat som når tjocktarmen där den största mängden bakterier finns. Om matsmältningen fungerar sämre så kan det bli ett alltför stort kalas för bakterierna i tjocktarmen, vilket kan skapa viss oreda. Det finns mycket som påverkar matsmältningen, bland annat stress. Att ta några djupa andetag innan en måltid kan lugna kroppen, vilket gynnar matsmältningen.

Vad är probiotika?

Probiotika definieras som “levande mikroorganismer som när de ges i tillräckliga mängder ger hälsofördelar hos den som intar dem” (WHO 2002). De flesta probiotikasorter är mjölksyrabakterier, men inte alla. För att få kallas probiotika måste man i kliniska studier kunnat visat att den specifika bakteriestammen har positiva effekter på hälsan. 

Probiotika kan hjälpa dig hålla en hälsosam balans i magen

Det kan vara svårt att hålla en hälsosam balans i magen med endast goda matvanor som stöd. Ett kosttillskott med probiotika av hög kvalitet är därför ett bra sätt att säkerställa en god balans i magen. Se då till att ta ett probiotikatillskott där den specifika stammen anges med sitt rätta namn, tex L. reuteri DSM 17938, och som har bevisade goda förutsättningar att nå tarmen levande och kolonisera den. Ett högkvalitativt probiotikatillskott bör vara uppbackad av mängder av gedigen vetenskaplig forskning.

BioGaia Protectis DropparBioGaia Protectis Droppar med D-vitaminBioGaia ProtectisBioGaia Protectis med D-vitaminBioGaia Gastrus

Maghälsa

Probiotika för magen

Köp direkt eller Prenumerera på dina favoritprodukter med direktleverans samt 20% rabatt och fri frakt

Köp Probiotika