Vad är tarmhälsa och hur påverkas den av det moderna livet?

Vad är tarmhälsa och hur påverkas den av det moderna livet?

Visste du att människokroppen innehåller cirka 30 biljoner människoceller och är hem för 38 biljoner bakterier? Men innan du får panik är det viktigt att veta att många bakterier i själva verket är goda bakterier.

Alla mikroorganismer i din kropp, inklusive bakterier, utgör din mikrobiota. Cirka 90-95% av dessa mikroorganismer finns i din tarm och tillhör tusentals olika arter.

Bland de många fördelarna hjälper din mikrobiota till med att smälta mat, absorbera näringsämnen och stödja ditt immunförsvar.

Ta det goda med det onda

Goda bakterier är viktiga och bra för vår hälsa och det allmänna välbefinnandet. Men tyvärr har vi sett en nedgång i tarmmikrobiomet och mikrobernas mångfald när människor flyttade från landsbygden till städerna. Idag bor mer än hälften av befolkningen i städer.

Ökad urbanisering, livsstress, översanering, överbearbetade livsmedel och föroreningar är några av de faktorer som har påverkat hälsan och mångfalden i vår tarmflora.

En artikel hänvisar till en studie där forskare reste från avlägsna byar i Peru till en stor brasiliansk stad för att spåra effekterna som urbaniseringen har på mångfalden av bakterier i människors hem. Resultatet från studien tyder på att människor som bor i städer skulle dra nytta av högre exponering för mikrober från omgivningen. Det skulle med andra ord vara fördelaktigt om människor som bor i städer öppnade sina fönster oftare.

Är vi för rena för vårt eget bästa?

Även om resultatet från ovanstående studie kan tyda på att det skulle vara bättre om vi bodde i hem med fler mikrober från den naturliga miljön, finns det ett par saker vi kan göra utan att fly städerna och flytta till landsbygden.

Enligt de så kallade "Hygienhypotes" kan extremt rena miljöer inte ge den nödvändiga exponeringen till bakterier som hjälper vårt immunförsvar att utvecklas.

Därför är en av de saker vi kan göra att minska på överdriven städning. Flera studier under de senaste decennierna indikerar att överdriven renlighet kan ge oss mer allergier, astma och andra autoimmuna sjukdomar. Även om det är viktigt att tvätta händerna med tvål och vatten, är det också bra för våra goda bakterier att minska överanvändningen av bakteriedödande hygien och rengöringsprodukter som handsprit.

"Vi är mikrobiella ekosystem som måste vara rika och mångfaldiga för att trivas. Det är viktigt att vi inte dödar våra goda bakterier genom att använda för mycket handsprit”, säger Gianfranco Grompone, chefsforskare på BioGaia. "Med andra ord, var inte för ren, smuts är bra för dig och dina bakterier. En mångfaldig mikrobiota är en hälsosam mikrobiota."

En annan sak vi kan göra är att rikta vår uppmärksamhet mot vår mage.

Hur tarmhälsa påverkar kroppen

Sedan vi upptäckte effekterna det moderna livet har på hälsan och mångfalden av vår tarmflora, har förståeligt nog tarmhälsa blivit ett område av ökat intresse idag, inte bara bland forskare och läkare utan även bland allmänheten och konsumenter.

Som vi delade med oss av i ett av våra tidigare inlägg betyder tarmhälsa mer än att bara ta hand om din mage. Fördelarna med god tarmhälsa sträcker sig till alla delar av din kropp och påverkar hur du mår.

Olika studier har visat att äta prebiotisk mat och fermenterad mat som tempeh, yoghurt, kombucha-te och kimchi och att ta ett dagligt probiotiskt kosttillskott kan vara ett sätt att stödja tarmmikrobiomet.

Gianfranco Grompone säger: "Ekologisk mångfald är bra för planeten, haven och vår kropp. Vi bör skydda bakterierna i vår tarm genom att äta mindre processad mat, bara använda antibiotika när det behövs och inte sanera för mycket."

I en klinisk studie utförd av Stanford University, tilldelades 36 friska vuxna slumpmässigt en 10-veckors diet som inkluderade antingen fermenterad eller fiberrik mat. De två dieterna hade olika effekter på tarmmikrobiomet och immunförsvaret. Forskarna upptäckte att en diet rik på fermenterad mat ledde till en ökning av den totala mikrobiella mångfalden.

Kan detta vara svaret på hur vi kan leva bättre i det moderna samhället?

För att lära dig mer om grunderna i tarmhälsa, se till att läsa vår artikel där Gianfranco Grompone, Chief Scientist på BioGaia, delar med sig om hur tillståndet i mikrobiotan påverkar den allmänna hälsan.