Ta hand om din hud – från insidan och ut!

Ta hand om din hud – från insidan och ut!

Ingen hudkrämer kan skapa den hälsosamma lystern som uppstår när vår kropp är i balans. Vad säger vetenskapen om att ta hand om din hud från insidan? Vad är huden och hur fungerar den?

Huden är kroppens största organ och en stor kontaktyta till vår omgivning. Den består av bakterier, svamp och virus som tillsammans bildar hudens mikrobiota. I likhet med bakterierna i vår mage, har bakterierna på huden en viktig roll i att skydda oss från patogener. En av hudens viktigaste funktioner är att skydda våra kroppar mot skadliga bakterier, virus och strålning. Den hjälper oss även att hålla kroppstemperaturen på en lagom nivå.

 

 

Hudvård från insidan

 

När de flesta av oss tänker på hudvård är det första vi tänker på hudkrämer och yttre faktorer som kan påverka vår hud, men att uppmärksamma vår hud från insidan kan ha större effekt på hur vår hud ser ut och hur den känns. 

Några tips för att få en hälsosam lyster: 

-       Drick vatten – se till att få i dig tillräckligt med vatten varje dag och undvik för stora mängder koffein och alkohol eftersom de kan ha uttorkande effekt

-       Ät enligt regnbågen – en varierad kost som innehåller mycket frukt och grönt

-       Få tillräckligt med sömn ­– bra sömn är viktigt för ditt välbefinnande och för lite sömn kan resultera i allt från magproblem till mörka ringar under ögonen

-       Träna och rör på dig – fysisk aktivitet påverkar vår hälsa positivt

-       Ta hand om din tarmflora – en mage i balans kan även ge positiva effekter på huden. Ett dagligt kosttillskott av goda bakterier är därför ett bra sätt att boosta din hud från insidan. 


Låt oss presentera gut-skin axis

Du kanske har hört talas om gut-brain axis, om hur våra tarmar och vår hjärna faktiskt är sammankopplade, men visste du att det även finns en gut-skin axis? Den refererar till den konstanta dialogen som pågår mellan vår mage och vår hud. Den nära sammankopplingen betyder att maghälsa kan ha en effekt på hudens kvalitet. Därav kan vi, med hjälp av att titta närmare på vår hud, även skapa en förståelse för hur vår mage mår.


Gör probiotika till en daglig rutin

Hudvård är något som kan ta tid och jakten på quick-fix kan leda till att vi ger upp för tidigt. Probiotika som daglig rutin är ett bra sätt för att stötta magen och huden inifrån och ut och så sätt skapa en hälsosam hy.

 

Börja redan idag!

 

 

Probiotika och forskning:

Mycket forskning pågår om probiotika och hudvård. Några av fynden som fortsätter att undersökas är att probiotika skulle kunna hjälpa med att:

  • återfukta huden
  • minskad inflammation
  • lindra eksem
  • minska akne