Hur din maghälsa hänger ihop med din allmänhälsa

Hur din maghälsa hänger ihop med din allmänhälsa

Tarmhälsa handlar om så mycket mer än att bara ta hand om din mage. Faktum är att fördelarna med en mage i balans sträcker sig till hela kroppen - från hjärnan till huden till hur du mår. I det följande tittar vi närmare på ett par av de mest centrala sambanden - tarmhälsa och immunförsvaret och kopplingen mellan tarm och hjärna.


Tarmhälsa och immunförsvaret

Du har säkert hört någonstans att 70% av ditt immunförsvar finns i magen. Men vad betyder det egentligen?


Mag-tarmkanalen börjar faktiskt i munnen och sträcker sig hela vägen genom matstrupen, till magen och tjock- och tunntarmen. Den är nio meter lång, och tack vare sina 800-900 veck skulle den täcka en hel tennisbana om man lade den platt. Detta gör din tarm till den överlägset största kontaktytan din kropp har med omvärlden, och förklarar den stora betydelsen din tarm har för ditt immunförsvar.


"En stor del av immunförsvaret finns faktiskt i mag-tarmkanalen", säger Dan Peterson, biträdande professor i patologi vid Johns Hopkins University School of Medicine.


Dessutom är tarmen värd för miljontals bakterier, upp till 2 kg, alltså mer än din hjärna väger. Denna tarmmikrobiom har dubbla roller: den är både grindvakt och personlig tränare för immunsystemet. Den bidrar till slembarriären som håller patogener ute och lär immunsystemets T-celler att känna igen och förstöra skadliga enheter.


 
"Mikrobiomet och immunförsvaret är kritiskt sammanflätade", säger Jonathan Jacobs, MD, PhD, professor i matsmältningssjukdomar vid David Geffen School of Medicine vid UCLA. "Vilken utbildning immuncellerna får beror på vad som finns i tarmen."Kopplingen mellan magen och hjärnan

Det låter kanske långsökt, men din mage och din hjärna är intimt sammankopplade och i ständig dialog med varandra. Forskare kallar till och med tarmen för "lilla hjärnan" eller "andra hjärnan". Egentligen heter denna lilla hjärna enteriska nervsystemet (ENS) och den består av två tunna lager med mer än 100 miljoner nervceller längs hela slemhinnan i mag-tarmkanalen.


 
"Det enteriska nervsystemet verkar inte kunna tänka, men det kommunicerar fram och tillbaka med vår stora hjärna - med betydande följder", säger Jay Pasricha, chef för Johns Hopkins Center for Neurogastroenterology.


Dialogen mellan tarmen och hjärnan är i fokus för mycket forskning just nu. Tidigare trodde man att ångest och depression bara kunde bidra till funktionella tarmproblem som uppblåsthet, förstoppning och diarré, men ny forskning tyder på att det kan vara tvärtom: det kan faktiskt vara obalanser i tarmen som signalerar till det centrala nervsystemet och utlöser humörförändringar.Bevara balansen i magen med probiotika

Det bästa sättet att upprätthålla en god maghälsa är att ha en hälsosam livsstil i allmänhet. Ät en balanserad och varierad kost utan för mycket processad mat och hälsosamma fibrer, drick ordentligt med vatten, rör på dig regelbundet, undvik för mycket stress och få tillräckligt med sömn.


Att ta ett kosttillskott med probiotika varje dag är också ett utmärkt sätt att stödja balansen i magen. Se till att välja en probiotika som är:

  • välstuderad och uppbackad av publicerade vetenskapliga studier om den specifika probiotikastammen som produkten innehåller
  • garanterad att nå tarmen levande och väl lämpad att kolonisera den mänskliga tarmen

 

Kom igång idag!