Därför är bakterier viktiga för din hälsa och ditt kärleksliv

Därför är bakterier viktiga för din hälsa och ditt kärleksliv

Det är kärlek i luften.

Tack vare Alla hjärtans dag är februari känd som månaden för kärlek och romantik. Och låt oss vara ärliga, ingen av oss kan förneka magin i en passionerad kyss.

Om någon verkligen behövde en anledning eller motivation så har det visats sig att kyssar kan vara bra för vår hälsa på mer än ett sätt.

Kyssens eufori
Vi vet alla att kyssar får oss att må bra. Men hur och varför då? Våra läppar har miljontals nerver, och när vi kysser gör känsligheten i våra läppar att hjärnan lyser upp.

När vi kysser aktiveras "njutningscentrumen" i vår hjärna, och de så kallade "må bra"-substanser dopamin och serotonin frisätts tillsammans med "kärlekshormonet" oxytocin.

Som Albert Einstein sa: "Varje man som kan köra säkert medan han kysser en vacker flicka ger helt enkelt inte kyssen den uppmärksamhet den förtjänar."

Dessutom har kyssar också visat sig sänka nivåerna av stresshormonet kortisol.

En tungkyss för att boosta ditt immunförsvar
Om dessa "må bra" förnimmelser inte räckte för att uppmuntra dig att kyssas oftare, har en studie från Nederländerna funnit att tungkyssar också kan hjälpa till att stödja vårt immunförsvar.

Så, vad innehåller en kyss? Det visar sig att den innehåller cirka 80 miljoner bakterier. Studien från 2014, ledd av den nederländska mikrobiologen Remco Kort vid den Nederlandse Organisatie voor Toegepast Natuurwetenschappelijk Onderzoek (Nederländska organisationen för tillämpad vetenskaplig forskning) i Amsterdam, undersökte hur vår orala mikrobiota påverkas genom kyssar. 21 par mellan 17 och 45 år deltog i studien.

Resultaten visade att de probiotiska Lactobacillus- och Bifido- bakterierna identifierades i de flesta kyssar, vilket motsvarar en genomsnittlig total bakterieöverföring på 80 miljoner bakterier per intim kyss på 10 sekunder.

Studien visade också att par som kysser intimt minst nio gånger om dagen ofta delar samma mikrobiota i saliven, jämfört med par som inte kysser lika ofta.

"När vi umgås, till exempel när vi pratar med varandra eller när vi kysser varandra, byter vi mikrober, och det är i grunden bra eftersom vi är gjorda av dessa mikrober och de flesta av dem är inte skadliga för oss,” säger Gianfranco Grompone, Chief Scientific Officer på BioGaia.

“Ju mer du provar mikrober, desto bättre förberett är ditt immunförsvar på att identifiera vilka som är bra och vilka vi behöver döda. Att kyssas är bara ett sätt att göra detta. Så jag tror att vi måste kyssas mer eftersom dessa interaktioner är så viktiga, särskilt nu när vi kommer ut ur en pandemi, när vi alla var isolerade och där dessa mikrobiella interaktioner inte ägde rum."

Tacka dina bakterier för ditt kärleksliv
Alla mikroorganismer i din kropp, inklusive bakterier, jäst, svampar, virus och parasiter, utgör din mikrobiota. Cirka 90-95 % av dessa mikroorganismer finns i tarmen.

Tarmfloran, eller mikrobiotan, består av biljoner bakterier som tillhör tusentals olika arter. Faktum är att mänskliga celler bara utgör 43% av kroppens totala cellantal. Resten är mikroorganismer. Med andra ord, du är mer mikrob än du är människa.

Bland dess många fördelar hjälper vår mikrobiota att bekämpa andra skadliga bakterier, hjälper till att smälta mat och absorbera näringsämnen och stödjer immunförsvaret. Det visar sig att det också kan spela en roll i vårt kärleksliv.

Alla har sin egen unika doft, och en persons bakterier bidrar till den doften. Studier har visat att när det kommer till vem du attraheras av är du mer sannolikt attraherad av personens doft än något annat. Med andra ord, vem vi attraheras av kan faktiskt vara baserade på den personens mikrober.

Livsstil, miljö, kost och probiotiska tillskott med levande bakterier kan förändra din mikrobiota. Så om du vill förändra ditt kärleksliv, kanske börja med att ändra din mikrobiota!

Utforska våra probiotika